luni, 2 mai 2011

Hotie la Loterie: Cum se fura banii la 6 din 49

Loto 6 din 49: Cum se fura banii la Loterie
Pe internet s-a initiat un curent de opinie prin care se doreste boicotarea jocului de 6 din 49, al Loteriei Romane, despre care se crede ca este o hotie pe fata, menit doar sa stranga bani, care sa fie folositi si inmultiti prin banci, iar din aceste dobanzi se lafaie sefii jocului, ca si oameni ai puterii politice. Si din comentariile plasate pe Agentia.org de patimasi ai acestui joc se deduce ca este ceva putred in metoda prin care se face extragerea. Dar sa detaliem in cele ce urmeaza:


Mai mult, se arata din punct de vedere statistic, niciodata nu s-a asteptat atat de mult ca din 2009 incoace sa existe castigatori. Mereu castigul a a aparut cand s-au strans peste 5-6 milioane de euro, iar inainte vreme cand exista un premiu de un milion de euro era eveniment national. Iar asta in conditiile in care, de foame, tot mai multi romani joaca la 6 din 49, dar si la jocurile adiacente: 5 din 40, Jocker, Noroc etc.
Si s-a mai observat ceva. Mai mereu premiile s-au dat in preajma alegerilor, a evenimentelor legate de nemultumiri populare, sau cand a fost nevoie sa fie scoasa lumea din case pentru vot etc. Revenind la statistica, de pilda, anul trecut au existat doar 5 serii de castigatori de mari premii, iar in anii precedenti nu trecea luna fara minimum un castigator. Si, repetam, asta in conditiile in care numarul jucatorilor sporeste, sumele sunt si ele mai mari, iar probabilitatea unei "extrageri reusite" - asa cum se numeste ea, cea care desemneaza un castigator - trebuie sa fie mult mai mare decat in anii precedenti.

Tot din opinia comentatorilor jucatori, evident, care au devenit specialisti in astfel de metode, se spune ca suma care ar fi trebuit sa fie castigata, plus cea care se reporteaza, ar fi trebuit sa fie mult mai mare decat se anunta la Loterie, chiar si scazand toate taxele - destul de mari pentru jocuri de noroc - deci cineva fura acesti bani bagandu-i ca fonduri de risc etc. Se spune ca sunt aproximativ 600.000 de jucatori, in medie, pe extragere, conform datelor furnizate de Loteria Nationala. Vom face in continuare un calcul grosso-modo, asa cum a fost el propus de cititorii nostri. Bine, cifra poate sa fie mult mai mare in cazul unui castig mare anuntat, sau mai mica la inceputul ciclului, cand suma e mai mica.
Daca media de joc este de 10 lei, luandu-se pe un minim, rezulta 6.000.000 de lei pentru fiecare extragere, adica aproximativ 1,5 milioane de euro, iar cum sunt 2 pe saptamana, si 8 pe luna, inseamna 12 milioane de euro pe luna numai daca se iau in calcul doar banii bagati de jucatori in acea luna. Aproape 63% din aceasta suma se duce pe cheltuieli legate de regie, de salarii, de impozite, taxe, fonduri de risc etc. Bani din care statul castiga 48% la randul lui.

Deci  cheltuielile sunt in jur de 7.500.000, din care statul castiga lunar 3.600.000 de euro, numai legat de taxe pentru jocul romanilor. Raman asadar in joc 4.500.000 euro lunar. Cum la 6 din 49 nu s-a mai castigat de aproape doua luni ar fi trebuit sa ramana in jur de 9 milioane de euro reportul in loc de 7,7 milioane anuntate. Deci, unde au disparut cei 1.300.000 de euro? Iar calculul acesta s-a facut luand sume medii spre minim, exista momente in care numarul jucatorilor (sau, mai precis, al biletelor jucate) se apropie si de un milion. In plus, calculul a luat la baza variante simple de joc, cu o medie foarte mica pe bilet de numai 10 lei. Exista opinii care spun ca media pe biletul de joc, pe toate varinatele ajunge la 25 de lei, ceea ce ar insemna ca toate sumele despre care am vorbit s-ar dubla cel putin.
Iar asta fara a se mai vorbi de 5 din 40, de Jocker, de Noroc, ci am avut in vedere doar variantele de la 6 din 49. Daca am pune totul la socoteala, atunci media pe intreg ar fi de 30 de lei per bilet complet, incluzand toate variantele, ceea ce ar insemna ca acel calcul al nostru prezentat mai sus ar tripla sumele. Fireste, si suma "disparuta" din calcule, care in acest caz ar ajunge la cel putin 3,9 milioane de euro. Cine castiga aceasta suma? Care sunt potentatii Loteriei Nationale, care baga la stat taxa de protectie intre 3,6 si 10,8 milioane de euro lunar? 

In plus, ni se mai spune dintr-o sursa sigura, un om care a fost in contabilitatea Loteriei pe vremea Lilianei Minca, banii pusi in joc sunt pusi in circuitul bancar, aducand dobanzi uriase si castiguri substantiale unei anume clientele. De care n-a fost strain la un moment dat nici Dan Voiculescu, pe vremea cat PC diriguia Loteria. Se spune chiar ca Antena 2 si Antena 3 au aparut pe banii romanilor care au jucat la 6 din 49.
Deci, in doua luni, din cele 12 milioane de euro puse in joc se strange o medie bancara (tinand cont ca depunerea creste proportional) de jumatate din suma, adica de 6 milioane de euro. Ceea ce inseamna un castig de 300.000 de euro din dobanda la aceasta suma. Bani pe care, fireste, ii castiga fara sa faca nimic artizanii acestei afaceri uriase, cei care au tot interesul ca sa intretina hotia de la Loterie.
Cat despre metodele cu ajutorul carora se jongleaza cu bilele, parerile cititorilor nsotri, dar si ale celor ce au impanzit Internetul legat de acesta hotie variaza. De la bile calde, care se dilata si care trec mai greu prin orificiul de sortare, pana la cele umplute cu alte gaze mai "grele", sau cele marcate cu vopseluri care au in continutul lor plumb, suficient de grele ca sa nu se mai ridice la inaltimea de unde ar putea plonja in urna de extragere. Nicio comisie de experti nu se prinde in acest caz si, mai ales, daca se folosesc vopseluri magnetice, iar aparatul aplica variatii puternice de camp magnetic invartitor.

Acum o sa intrebati de unde se stie care sunt numerele care trebuiesc "excluse". Si aici exista opinii, vizavi de un soft simplu care calculeaza, functie de numerele jucate si raportate prin computere de la toate filialele din tara, numerele care au sansele cele mai mari de reusita ca sa dea varianta de castig de 6 din 49. Ei bine, tocmai aceste numere sunt apoi marcate, este parerea jucatorilor care s-au decis sa boicoteze intr-un fel jocul de la Loterie.
Un soi de greva generala, ca nimeni sa nu mai joace, sau, macar, sa se micsoreze foarte mult numarul jucatorilor, ca sa se aduca pagube acestei masinarii infernale. Dar, oare, are sanse de reusita. Potestul similar al celor ce au dorit sa protesteze fata de majorarea preturilor la combustibili, izvorat tot de pe Net a esuat, sau, ca sa fim cinstiti, a sensibilizat, dar nu suficient. Si ca un facut, sa amintim ca si "protestul benzinarilor" avea la baza un principiu care folosea jocul 6 din 49.
Sa mai spunem doar ca Loteria Nationala apartine Ministerului de Finante si este monopol de stat pentru toate jocurile de tip loto 6 din 49, 5 din 40 etc. Deci e lesne de inchipuit ca nici musca nu zboara fara stirea celor de la putere, care coordoneaza aceste afaceri pe banii romanilor carora li se vinde mai multe saptamani la rand, pana la un moment dat, hotarator, iluzia unor castiguri fabuloase.

Si ne mai spune un cititor ceva. Cazul Ogica ne arata ca si castigurile sunt directionate catre anumite persoane, care fac parte din sistem, cum a fost acel ofiter de la SRI care a fost declarat castigator pe biletul lui Stelian Ogica. De cand s-a luat hotararea de a fi secretizat castigatorul  "spre binele acestuia" nimeni nu mai garanteaza ca acest castigator este "pe bune" si nu un personaj care trebuie "sa iasa" la extragere si care se alege cu un comision foarte bun, cu care dispare brusc din sistem. Restul romanilor castiga doar sumele mici, cele de categoria a doua si a treia. Adica cele cu 4 numere, eventual si cu 5.
In alte tari, tocmai ca sa nu mai apara astfel de situatii sau suspiciuni, loteriile de talia Loteriei nationale fie au fost privatizate 100%, fie a ramas si statul cu procente, cum ar fi in Franta, unde statul francez are o participare de 72%. In aceste tari, pe langa participare, statului ii sunt suficiente taxele din aceste jocuri si are interesul ca ele sa se desfasoare corect si sa atraga un numar cat mai mare de jucatori care sa aiba incredere in sistem. In Romania, ca de obicei, e pe dos!

Un comentariu:

  1. asa va trebuie celor care dati bani pe minciuna,dati din venitu vostru muncit o zecime saracilor daca vreti sa va fie bine, nu la LOTERIE. Trezitiva la realitate,priviti an jurul vostru si veti vedea ca totul este minciuna si manipulare.BUCURIA, FERICIREA, IUBIREA,DRAGOSTEA le primim toti,numai atnci cand cu sudoarea frunti noastre ne castigam painea, si uniti antre noi fara sa mai dam voie la sacali sa ne distruga de tot...MAI GANDITIVA!

    RăspundețiȘtergere